I standardutförandet är Raspberry Pi uppsatt så att den kommer få tilldelat en IP-adress automatiskt från ditt hemnätverk. Detta kallas dynamisk IP eller DHCP och innebär att datorn kan få olika IP-adresser vid varje omstart.

En IP-adress ser ut såhär: 192.168.1.100 där siffrorna kan variera. IP-adresser fungerar ungefär som vanliga adresser gör i verkliga livet fast till IP-adresser skickar man inte post utan paket. Närmare bestämt TCP eller UDP-paket. Adressen ovan är en IPV4 adress men det finns även IPV6-adresser idag.

Du kan kolla vilken IP-adress din Raspberry Pi har fått genom att skriva

ifconfig

Det som står efter ”inet addr:” är din IP-adress.

Det vi vill åtstadkomma är att ge din Raspberry Pi en fast IP-adress som den ska få varje gång datorn startar om. För att göra detta behöver vi editera filen som heter interfaces.

sudo nano /etc/network/interfaces

Här ska du ändra raden:

iface eth0 inet dhcp

till

iface eth0 inet static

Och nedanför denna rad ska du lägga till följande:

address 192.168.1.150

netmask 255.255.255.0

network 192.168.1.0

broadcast 192.168.1.255

gateway 192.168.1.1

 

Detta är IP-adresser som jag använder i mitt egna nätverk så här måste du se vad du själv har för adresser. Den översta är din önskade IP-adress som måste följa adressen på ditt övriga nätverk. Det är talet efter den sista punkten du ska editera. Broadcast och Netmask kan du hitta med kommandot

ifconfig

Network är samma som broadcast men 0 istället för 255 i slutet. Gateway är adressen som du använder för att ansluta till din router.

När du har fyllt i korrekta uppgifter så är det bara att spara filen och starta om din Raspberry Pi.

sudo reboot

Om du kör ifconfig efter omstart så ska du se att din IP-adress har ändrats till den fasta adress du valde.