Grunder

Här finns artiklar med grunder i Raspbian och Linux i allmänhet

Användbara kommandon i Raspbian (Debian)

Det finns ett antal kommandon som man med säkerhet kommer behöva använda sig av ofta. Navigera runt i katalogstrukturen Bläddra dig ner i katalogstrukturen cd <directory> Lista alla filer i aktuell katalog ls Lista alla filer i aktuell katalog (med fler...

Apt-get pakethanteraren i Debian och Raspbian

apt-get är en så kallad pakethanterare. Med en pakethanterare installerar du program på en linuxmaskin t.ex. din Raspberry Pi. apt-get update Uppdaterar listan med paket som du kan installera med pakethanteraren. Detta är bra att köra innan du installerar ett paket...

Nybörjare

Är du helt grön på Linux eller bara aldrig har sysslat med Raspberry Pi? Här får du information om grundläggande saker som kan vara bra att veta om.

Installation

Behöver du hjälp på traven för att komma igång med din Raspberry Pi? Här hittar du artiklarna som handlar om det mest grundläggande. Du får veta allt från hur man installerar operativsystem till hur man gör för att koppla upp dig mot din Raspberry Pi från en annan dator.

IP och DNS

Det kan vara bra att se till att din lokala IP adress i ditt hemnätverk är samma för din Raspberry Pi varje gång. Detta är speciellt viktigt om du ska använda minidatorn som webbserver. Här finns också information om hur du kan koppla på en egen domän.

Webbutveckling

Här får du veta hur du kan använda din Raspberry Pi som webbserver. I mina guider och artiklar skriver jag om Nginx, PHP, MariaDB, MySQL och olika cache-lösningar.

Tips

Vill du lära dig mer om Linux i allmänhet och Raspbian OS i synnerhet så är det här du ska leta. Här kommer jag publicera artiklar om sådant som jag själv tycker kan vara bra att ha nedskrivet.